INTREBĂRI ESENȚIALE DESPRE UNIVERS – AIA 2009

În cadrul simpozionului cu tema ”Intrebări esențiale despre Univers”, de la Sibiu (6-7 februarie 2009), desfășurat la Biblioteca Astra, moment al deschiderii Anului Internațional al Astronomiei 2009, fizicianul și filosoful român Basarab Nicolescu a susținut o expunere incitantă asupra celor mai importante teme, intrebări și ipoteze despre Univers, care frământă omenirea la început de secol XXI.

Pentru cei care nu au fost de față la acest eveniment, prezentăm imagini de la acest eveniment.

Planetariul Baia Mare

De COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE Publicat în special

3 comentarii la “INTREBĂRI ESENȚIALE DESPRE UNIVERS – AIA 2009

  1. Basarab Nicolescu sustine teorii de vulgarizare pe larg controversate iar propriile sale teorii stiintifice nu au fost pina acum confirmate. Iar faptul de a trece de la stiinta catre filozofie este departe de a oferi o garantie de seriozitate.

  2. Nu ma consider in masura sa comentez teoriile de vulgarizare sau nu ale lui Basarab Nicolescu. Teoriile domniei sale sunt intrebari, iar nu pure speculatii sub nume academic. In ce priveste raportul stiinta-filosofie, este cunoscut ca evolutia chiar a stiintei s-a realizat prin filozofie. Pentru ca filosofia a pus probleme si a initiat ipoteze pe care stiinta s-a straduit sa le demonstreze sau sa le infirme. Teoria relativitatii a fost pura filozofie pana la demonstratie in realitatea fizica! Iar seriozitatea nu e altceva decat cumpanire: unele lucruri pe putem admite ca rationale, altele sunt idei si ne pot depasi capacitatea de intelegere!

  3. Teoria relativitatii este o pura specultie . Experimenul Michelson-Morley a fost gresit interpretat . Lumina nu se deplaseaza pe diagonala , (semioglinda fiind inclinata la 45 grd.),nu se aplica Pitagora,deci nu avem radical. Fotonii neavand masa de repaus nu li se poate imprima o miscare de transport (asemeni unei bombe ce cade din avion). Lumina se va deplasa pe verticala.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.